Vad gör en Webbutvecklare?

home office 4996834 1280

Sedan början av 1900-talet har internet växt exponentiellt. I den moderna världen använder en stor andel av människor Internet och alla typer av webbplatser varje dag. Naturligtvis bestämmer sig vissa för att lära sig att skapa dem, därför ”Vad är en webbutvecklare?” är en vanlig fråga.

Webbutveckling håller snabbt på att bli ett av de mest attraktiva och bäst betalda karriärvalen i den moderna världen. Men vad är en webbutvecklare och vad exakt gör man?

Du kanske har funderat på att lära dig ett eller två programmeringsspråk och bli webbutvecklare. Som tur är för dig förstår vi att blivande webbutvecklare kommer att ha frågor om yrket, varför vi har satt ihop denna omfattande guide som syftar till att svara på ovanstående frågor med mera.

Vi kommer att titta på typerna av webbutvecklare, och vi kommer att titta på debatten om webbdesign vs webbutveckling. Vi kommer också att täcka några av de mest populära programmeringsspråken för blivande webbutvecklare, inklusive Python, JavaScript och HTML.

Vad är prioritet för en webbutvecklare?

För att svara på frågan ”Vad är en webbutvecklare?” måste vi först titta på vad en webbutvecklare gör och hur de gör det.
En webbutvecklare eller programmerare är någon som tar en webbdesign – som har skapats av antingen en kund eller ett designteam – och förvandlar den till en webbplats.

De gör detta genom att skriva rader och rader med komplicerad kod, med hjälp av en mängd olika språk. Webbutvecklare har ett ganska svårt jobb, eftersom de i grunden måste ta ett språk vi förstår, som engelska, och översätta det till ett språk som en dator förstår, som Python eller HTML.

Som du kan föreställa dig kan detta ta mycket tid och ansträngning och kräver en intrikat förståelse för olika programmeringsspråk och hur de används. Olika typer av utvecklare är specialiserade inom olika områden, vilket gör att stora webbprojekt oftast är ett samarbete mellan flera olika utvecklare.

Vilka typer av webbutvecklare finns det?

Som nämnts ovan finns det några olika typer av webbutvecklare, som var och en fokuserar på en annan aspekt av skapandet av en webbplats.

För att förstå vad en webbutvecklare är är det viktigt att veta att de tre huvudtyperna av utvecklare är front-end, back-end och full-stack.

Front-end-utvecklare är ansvariga för de delar av en webbplats som människor ser och interagerar med, back-end-utvecklare ansvarar för bakom kulisserna-koden som styr hur en webbplats laddas och körs, och full-stack-utvecklare gör lite av varje .

Front-end utvecklare

En frontend-utvecklare är någon som tar en klients eller designteams webbdesign och skriver koden som behövs för att implementera den på webben. En anständig front-end webbutvecklare kommer att vara flytande i minst tre programmeringsspråk – HTML, CSS och JavaScript.

HTML låter dem lägga till innehåll på en webbplats samtidigt som de delar upp det i rubriker, stycken och tabeller. CSS låter en anständig utvecklare utforma innehållet och ändra saker som färger, storlekar och kanter. JavaScript tillåter inkludering av interaktiva element, såsom tryckknappar. Vi kommer att gå in mer i detalj om dessa språk senare.

Så, vad gör webbutvecklare när de arbetar på fronten av en webbplats?

Det som en webbutvecklare ansvarar för är att de ser till att allt innehåll som behövs för webbplatsen är tydligt, synligt och hittat på rätt plats. I vissa fall kan frontend-utvecklare också ha färdigheter i att skriva innehåll, vilket gör att de kan skapa innehållet för webbplatsen allt eftersom.

De ser till att rätt färger finns på rätt ställen, särskilt när det gäller textfärger, bakgrundsfärger och rubriker. Några av de bästa frontend-utvecklarna är också mycket bra designers, vilket gör att de kan justera saker medan de går.

De ser till att alla utgående länkar är korrekt formaterade, att alla knappar fungerar korrekt och att webbplatsen är responsiv och attraktiv. Mobildesign är vanligtvis en stor del av jobbet, samtidigt som det också är viktigt att se till att en webbplats kommer att visas korrekt i alla webbläsare.

Back-end utvecklare

Även om det kan tyckas som att front-end-utvecklare har ett svårt jobb att se till att en webbplats ser bra ut, fungerar bra och innehåller rätt innehåll, har back-end-utvecklare det mycket värre. Medan frontend-utvecklare är ansvariga för programmering på klientsidan, måste back-end-utvecklare hantera serversidan.

Detta innebär att de måste skapa koden och programmen som driver webbplatsens server, databaser och alla applikationer som den innehåller. Det viktigaste som back-end-utvecklare är förmågan att kunna skapa en ren, effektiv kod som gör vad du vill att den ska på snabbast möjliga sätt.

Eftersom webbplatsens hastighet är en viktig faktor när det kommer till sökmotoroptimering (SEO), är det en stor faktor när du utvecklar back-end.

För att fullständigt förklara vad en webbutvecklare är är det viktigt att veta att backend-utvecklare använder ett brett utbud av olika språk på serversidan för att bygga komplicerade program.

Några av de mest populära språken som används inkluderar PHP, Python, Java och Ruby. JavaScript blir också allt mer utbrett som ett backend-utvecklingsspråk, medan SQL vanligtvis används för att hantera och analysera data i webbplatsdatabaser.

Eftersom olika webbplatser har olika behov måste en backend-utvecklare vara flexibel, kunna skapa olika program och de måste absolut ha en tydlig och djupgående förståelse för de språk de använder.

Detta är mycket viktigt för att se till att de kan komma på den mest effektiva metoden för att skapa det nödvändiga programmet samtidigt som de ser till att det är säkert, skalbart och lätt att underhålla.

Full-stack utvecklare

Full-stack-utvecklare förstår både front- och back-end strategier och processer, vilket innebär att de är perfekt positionerade för att övervaka hela processen.

När det gäller små webbplatser som inte har en enorm utvecklingsbudget kommer ofta en fullstack-utvecklare att anställas för att bygga hela webbplatsen. I det här fallet är det oerhört viktigt för dem att ha en fullständig, djupgående förståelse för både front- och backend-utveckling och hur de fungerar.

Att lära sig fullstackutvecklingstekniker har ett stort antal fördelar, inklusive:

 • Du kommer att ha kunskapen för att kunna skapa en hel webbplats på egen hand. Detta gör dig mycket mer anställningsbar, vilket ökar din anställningstrygghet i framtiden.
 • Som full-stack-utvecklare kommer du att förstå kopplingarna mellan fram- och baksidan av en webbplats, vilket gör att du kan bygga effektiva och effektiva program för alla delar av webbplatsen.
 • Full-stack-utvecklare är ofta anställda för att övervaka stora projekt för stora webbutvecklingsföretag. Befattningar som denna kommer sannolikt att få mer betalt än vanliga webbutvecklingstjänster, vilket gör dem mer attraktiva för utvecklare.
 • Full-stack definierar vad som är en webbutvecklare.

Även om de flesta utvecklare börjar med antingen front- eller back-end-specialiseringar, finns det många anledningar till varför du bör överväga att förgrena dig och lära dig båda.

Det kommer att göra dig mycket mer anställningsbar, kommer att ge dig en större förståelse för hela konceptet för vad som är webbutveckling och kommer att göra det lättare för dig att skapa hela webbplatser på egen hand.

Hur man blir en webbutvecklare

Medan många människor gör sin forskning, bestämmer sig för programmeringsspråk att lära sig och har en bra chans att lära sig webbutveckling, misslyckas majoriteten av dem på grund av en tydlig brist på riktning.

Om du menar allvar med att bygga en karriär för dig själv som en erfaren webbutvecklare, då måste du se till att du börjar med en tydlig vision om hur du ska uppnå detta. Följande steg bör hjälpa dig:

Börja med att bestämma vilken typ av utvecklare du vill bli. Språken och teknikerna som du lär dig kommer att bero på om du vill fokusera på front- eller back-end utveckling, till att börja med.

Välj en bra kurs. Därefter måste du välja en kurs eller ett par kurser som lär dig grunderna i webbutveckling.

Skapa en inlärningsplan. Alla behöver lite motivation då och då, annars gör vi helt enkelt inte de saker vi behöver.

När du börjar på din resa mot att förstå vad en webbutvecklare är, måste du börja bygga lite av ett läroschema. Avsätt ett visst antal timmar per vecka för dina kurser, och se till att du sätter upp realistiska mål för dig själv.

Som du kan se är det inte så svårt att bli webbutvecklare. Visst, det kommer att ta mycket tid, ansträngning och arbete, men du kan göra det om du vill. När du väl har kommit till en tydlig förståelse av ”vad är webbutveckling” och ”vad gör en webbutvecklare” kommer det bara att bli lättare.

Webbdesign vs webbutveckling

Nu måste vi avvika ett ögonblick för att ta upp en viktig punkt som ofta dyker upp när folk börjar prata om webbutveckling – debatten om webbdesign vs webbutveckling. Är de olika? Är de samma sak?

Svaret är nej, webbdesign och webbutveckling är inte samma sak, men det beror förstås på hur du definierar ”design” och ”utveckling”.

Webbdesigner:

Webbdesignern är den person eller grupp av personer som ansvarar för skapandet av webbplatskonceptet. De kanske beslutar att det måste vara en viss färg, med visst innehåll och sidor.

De kan göra saker som att skapa infografik, logotyper och videor, och de berättar för utvecklaren var dessa saker måste placeras på webbsidan. De deltar dock inte i konstruktionen av webbplatsen eller den underliggande koden.

Webbutvecklare:

Webbutvecklaren tar designerns koncept och skapar koden som används för att förvandla dem till en webbplats och föra dem till människor som du och jag.

Det är viktigt att inse att även om webbutvecklaren och designern kan vara samma person – det finns nästan alltid en viss överlappning mellan design och front-end-utveckling – så är rollerna olika.

Om du vill bli designer behöver du inte nödvändigtvis lära dig någon kod alls. På samma sätt behöver en utvecklare inte ha några färdigheter i grafisk design alls. Av detta följer att ”designa en webbplats” inte är en del av svaret på ”Vad är en webbutvecklare?”.

Populära språk för webbutveckling

Nu är det mycket viktigt att inse att det finns en rad olika språk som används för webbutveckling. Som nämnts ovan kommer front- och back-end-utvecklare att behöva lära sig olika språk, medan full-stack-utvecklare kommer att behöva en praktisk kunskap om alla större webbutvecklingsspråk.

Med detta i åtanke har vi satt ihop en lista över några av de vanligaste språken för webbutvecklare att lära sig, tillsammans med en förklaring av vad de används till och hur du kan lära dig dem.

HTML

HTML är ett viktigt språk om du vill förstå vad en webbutvecklare är och hur du blir en front-end. För att förklara det till fullo behöver jag att du gör något för mig:

Högerklicka på ditt webbläsarfönster och välj ”visa sidkälla”.

Du bör tas till en ny flik som innehåller all information som ingår i skapandet av denna webbsida.

Det du ser är främst HTML-kod. Den talar om för webbplatsen vilket innehåll som ska visas och i viss mån hur det ska visas. Överst på sidan, på första raden, ser du kommandot. Detta talar om för din webbläsare att förvänta sig HTML-kod.

Om du utforskar vidare kommer du att börja känna igen saker på sidan. Du kommer att se några kommandon som du förstår, som ”länk”, ”bild” eller ”video”. Dessa är alla innehållskommandon som talar om för din webbläsare vad den ska visa, var innehållet ska hämtas ifrån och hur det ska visas.

HTML är ett väldigt lätt språk att lära sig, och det är vanligtvis det första som nya programmerare lär sig. Om du är intresserad av att utforska HTML, ha en djupare titt på vad en webbutvecklare är och front-end webbutveckling, överväg att anmäla dig till HTML-kursen för nybörjare.

CSS

CSS är det andra av de väsentliga front-end-språken och är också ett som alla front-end-utvecklare måste kunna flytande. CSS-koden används i kombination med HTML.

Medan HTML talar om för webbsidan vilket innehåll som ska visas, berättar CSS för webbsidan hur den ska visa innehållet – det är ett ”styling”-språk.

När du har lärt dig CSS kommer du att kunna göra en mängd olika saker, inklusive:

 • Ändra färger. CSS låter dig ändra färgen på i stort sett allt från din stycketext till din bakgrund till dina tabellkanter.
 • Ändra teckensnitt. CSS låter dig också välja de typsnitt som du ska använda på din webbplats och var du ska använda dem.
 • Positioneringselement. En av nyckelelementen i vad en webbutvecklare kan göra är att ordna allt du ser på webbplatsen. HTML låter dig lägga till bilder och videor på din webbsida, men CSS låter dig tala om för webbläsaren hur stora de ska göras och var de ska visas.
 • Ändra textstorlek. Bygger du en webbplats designad för personer med dålig syn? Om så är fallet måste du använda dina kunskaper om CSS-kodning för att göra din text större.

Som du kan se spelar CSS en stor roll i webbutveckling, särskilt för frontend-utvecklare.

Om du vill lära dig CSS, prova kursen Introduktion till HTML och CSS, som kommer att lära dig grunderna i både HTML CSS. Alternativt kan du prova Interactive Coding for Beginners, som ger dig en inblick i grunderna i HTML, CSS och responsiv webbutveckling.

JavaScript

Vad gör webbutvecklare? Tja, de flesta webbutvecklare tar ett programmeringsspråk som Java eller HTML och använder det för att skapa en komponent av en webbplats. JavaScript-utvecklare är inte annorlunda, förutom att de skapar mycket specifikt innehåll. Så, för JavaScript, vad är en webbutvecklare exakt?

De flesta JavaScript-utvecklare arbetar på front-end av en webbplats. De bygger små fragment av JavaScript-kod som gör din webbplats responsiv, interaktiv och attraktiv för dina besökare. Dessa JavaScript-kodavsnitt är ofta inbäddade i HTML-källkoden för en webbplats.

Även om det traditionellt har varit ett front-end-språk, och ett som är avgörande för alla front-end-utvecklare att lära sig, blir JavaScript också allt mer populärt för back-end-utveckling.

Många front-end-utvecklare börjar hitta arbete som full-stack-utvecklare på grund av deras kunskap om JavaScript, vilket innebär att användningen och populariteten skjuter i höjden.

Om du vill lära dig JavaScript och är nybörjare rekommenderar jag denna edX-kurs. Men om du redan har vissa förkunskaper skulle du ha nytta av denna mellanliggande JavaScript-kurs.

…Samt pHP och Java.

By CCProduction

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande Inlägg

 • Saker att Tänka på när du ska Bygga en Hemsida [Tips & Guide]

 • Vad ska man ha på en Hemsida? Saker du bör Inkludera på din Hemsida

 • Vad är en Webbdesigner?